wijn morsen op de bank

Per ongeluk schade veroorzaken aan iemand anders zijn spullen: het kan je zomaar overkomen als je bijvoorbeeld op visite bent bij de buren. Of als je vrienden helpt met verhuizen. Wat kun je het beste doen in zo’n situatie? In dit artikel zetten we alles voor je op een rijtje. Ook vertellen we wat je aansprakelijkheidsverzekering voor je kan betekenen.

Goed om te weten: heeft een gezinslid door een ongelukje thuis schade veroorzaakt aan jullie eigen spullen? Deze schade wordt niet vergoed door een aansprakelijkheidsverzekering, maar kan wel gedekt worden door je woonverzekering als je een all-risk-dekking hebt.

1. Controleer je dekking

Je morst per ongeluk rode wijn over het peperdure vloerkleed van je schoonfamilie. Of stoot je kopje koffie om en morst over de laptop van je vriendin. Soms is het duidelijk wie aansprakelijk is voor de schade. Als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt, check dan in de polisvoorwaarden of de schade onder je dekking valt. Als jij aansprakelijk bent voor de schade, dan zal je verzekeraar deze meestal volledig of tot een maximaal tarief vergoeden.

Het kan ook moeilijker zijn om te bepalen is of je wel aansprakelijk bent voor de schade. Zo kan het zijn dat je tijdens het klussen bij familie een gereedschapskist op de trap hebt laten vallen, die daarna op de nieuwe parketvloer is gevallen en deze indirect heeft beschadigd. Bij lastige situaties is het slim om contact op te nemen met je verzekeraar. Heb je geen aansprakelijkheidsverzekering? Dan moet je de schade uit eigen zak betalen.

2. Contacteer je verzekeraar

Als blijkt dat de schade onder je dekking valt, dan moet je deze zo snel mogelijk melden bij je aansprakelijkheidsverzekering. Bij de meeste verzekeraars kun je dit online regelen.

Een paar belangrijke punten bij het melden van schade:

  • Erken nooit direct schuld en zeg geen schadevergoeding toe. De verzekeraar beslist of je ook daadwerkelijk aansprakelijk bent voor de schade en of de ander een vergoeding krijgt.
  • Schrijf zo duidelijk en uitgebreid mogelijk op wat de schade is en hoe deze ontstaan is. Maak, indien mogelijk, foto’s van de schade en stuur deze mee.
  • Vermeld belangrijke gegevens van het beschadigde voorwerp. Denk aan: het merk, het type, het aankoopbedrag en de aankoopdatum. Als je meerdere voorwerpen hebt beschadigd, doe dit dan voor elk voorwerp apart.
  • Laat schade nooit herstellen zonder dit eerst overlegd te hebben met je verzekeraar. Als achteraf bijvoorbeeld blijkt dat je hier niet aansprakelijk voor bent, dan worden de herstelkosten niet vergoed en draai je hier dus zelf voor op. Bovendien kan het zijn dat je de schade niet door een zelfgekozen reparateur mag laten herstellen. Bijvoorbeeld omdat je verzekeraar zelf een herstelservice heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here