afvoerputje in huis

Een rioollucht in huis is geen pretje, want niemand zit te wachten op een vieze lucht. Een smerige lucht kan het woonplezier sterk beïnvloeden en een rioollucht is ook allerminst goed voor de gezondheid. Maar hoe ontstaat een rioollucht en nog belangrijk, hoe krijg je het weg? In dit artikel geven wij meer informatie over hoe een rioollucht in huis kan ontstaan en wat je er tegen kunt doen. 

Hoe ontstaat een rioollucht in huis?

Een rioollucht kan op verschillende manieren ontstaan. Van verstopte leidingen tot aan een verstopt riool. Het is natuurlijk van belang om de oorzaak van een rioollucht te ontdekken. Zo kun je het probleem ook gericht oplossen. In veel gevallen kun je het probleem zelf eenvoudig verhelpen en in sommige gevallen heb je de hulp van een specialist nodig. Zoals een loodgieter of een rioleringsbedrijf. Als je alles al geprobeerd hebt om de rioollucht weg te krijgen en je hebt geen succes, dan wordt het tijd om een specialist in te schakelen om een meting te verrichten en om de oorzaak van de vieze lucht te ontdekken.

Verstopte leidingen

Verstopte leidingen zijn de meest voorkomende oorzaken die een rioollucht in huis kunnen veroorzaken. Een verstopte leiding is gelukkig snel te ontdekken. Je merkt het als de WC niet goed doorspoelt of als het water in de badkuip of een douche niet goed wegloopt. Ook afvoerputjes van bijvoorbeeld wastafels kunnen gaan pruttelen. Allemaal indicatoren dat je te maken hebt met verstopte leidingen. Het probleem kun je simpel oplossen door kokend water met soda door te spoelen of om chemische ontstoppingsmiddelen te gebruiken. In het geval van een verstopt riool, waar niet alleen jij, maar ook je buren last van kunnen hebben, heb je de hulp en expertise van een rioleringsbedrijf nodig.

Lekkende leidingen zorgen voor een rioollucht in huis

Lekkende leidingen kunnen ook een rioollucht veroorzaken. Leidingen die niet goed gemonteerd zijn of scheuren gaan lekken. Te herkennen aan vochtige plekken op muren en plafonds, maar er kan ook water staan in een badkamer, toilet, kruipruimte of een meterkast. Feitelijk overal waar leidingen lopen kan een lekkage ontstaan. Als je een beetje handig bent kun je leidingen natuurlijk zelf repareren en/of vervangen of je schakelt de hulp in van een professional. Zoals een loodgieter. Bij een scheur in een leiding in het riool heb je de expertise van een rioleringsbedrijf nodig.

Ventileren helpt vervelende luchtjes te verwijderen

Een rioollucht kan ook ontstaan door een ophoping van gassen die vrij zijn gekomen. Wanneer je niet regelmatig en goed ventileert kunnen deze gassen voor een vervelende lucht zorgen. Daarom is het belangrijk om ramen en deuren regelmatig tegenover elkaar open te zetten en de woning te luchten. Dat houdt het huis lekker fris en het is ook goed voor de gezondheid. 

Is een rioollucht in huis gevaarlijk?

Gevaarlijk is wellicht een te zwaar woord, maar het is allerminst goed voor de gezondheid. Zeker wanneer het gaat om een penetrante rioollucht. Schadelijke stoffen kunnen in de lucht zitten en ingeademd worden. Op korte termijn heeft het weinig effect, maar op een langer termijn kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Des te meer reden om een vieze rioollucht in huis op te lossen. Daarnaast gaat een rioollucht ook gepaard met een toename van ongedierte. Bijvoorbeeld vervelende rioolvliegjes die zich dan in de woning verzamelen en ook voortplanten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here