warmtepomp

Ben je van plan duurzamer te gaan leven? Dan zijn er veel dingen die je aan kunt pakken om dit te realiseren. Eén van deze dingen is het aanpakken van je woning, wat direct ook een groot punt is als het gaat om verduurzamen. Er zijn verschillende aanpassingen die je aan je woning kunt doen om ervoor te zorgen dat je woning duurzamer wordt, en dus ook energiezuiniger.

Zonnepanelen installeren

Het installeren van zonnepanelen is een goede eerste stap om je woning te verduurzamen. Hiervoor dien je eerst te kijken naar hoeveel stroom jouw huishouden jaarlijks precies nodig heeft, dit is te zien op het jaaroverzicht van je energieleverancier. Wanneer je dit weet kun je gaan kijken naar het aantal panelen dat je nodig gaat hebben. Het gemiddelde verbruik van een huishouden ligt rond de 3500 kilowattuur, en dat komt neer op 11 of 12 zonnepanelen.

Als je dit weet kun je gaan kijken naar het dak. Het is belangrijk dat deze genoeg zon opvangt, want anders zijn zonnepanelen ook niet rendabel. Is dit het geval, dan is het tijd om te kijken naar de constructie van het dak. Panelen kunnen op platte en schuine daken geplaatst worden, maar niet op rieten daken, daken met asbest en platte daken met zachte isolatie.

Duurzamer leven met een warmtepomp

Een warmtepomp is iets wat we steeds vaker tegenkomen in huishoudens. De pomp zorgt voor een efficiënte manier van verwarmen, omdat de buitenlucht gebruikt wordt om je huis en het water te verwarmen. Is je woning voorzien van goede isolatie, dan verlies je weinig warmte en verbruik je daarnaast veel minder gas.

Is je woning overigens volledig van het gas af, dan zou je ook kunnen kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp. Deze pomp haalt ook bruikbare warmte uit de lucht en is erg duurzaam. Deze manier van verwarmen kun je bovendien combineren met voer- of wandverwarming of met lagetemperatuur-radiatoren.

Laat je woning isoleren

We kunnen nog zoveel doen aan de warmte in huis, maar als je woning niet voldoende geïsoleerd is zal alle warmte ook snel weer weg zijn. Je woning isoleren is dan ook ontzettend belangrijk en bovendien hartstikke duurzaam. Er zijn verschillende plekken in je woning waar isolatie nodig kan zijn, dus het is allereerst belangrijk dit na te trekken. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van de spouwmuur, je schuine dak of het isoleren van de vloer.

De meest effectieve optie is hierbij het laten isoleren van je dak, omdat warmte altijd naar boven toe wil. De warme lucht zal dan ook voornamelijk verloren gaan via het dak. Heb je vloerverwarming of ben je van plan dit aan te laten leggen in je woning? Dan is vloerisolatie zeker aan te raden wanneer je een betonvloer hebt. Is deze namelijk niet voorzien van isolatie dan verdwijnt er veel warmte naar de kruipruimte, en dat is zonde. Niet alleen omdat deze warmte dan door niemand wordt gebruikt, maar ook omdat je een hogere rekening krijgt doordat er meer gestookt moet worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here