auto

Je bent op zoek naar een nieuwe tweedehands auto maar, hoe weet je nou of je een goede keuze maakt? Daarnaast zijn er ook nog eens heel veel verschillende auto’s dus hoe kies je dan de beste uit? In dit artikel laten we je tips zien waardoor het kiezen en kopen van een tweedehands auto voor jou een stuk makkelijker wordt.

Kies een tweedehands auto die past bij jouw wensen

Het is belangrijk na te denken waar je de auto voor wilt gaan gebruiken. Je kunt makkelijk online zoeken naar welk model en type hier het beste bij past. Verder is het ook verstandig te denken aan de ruimte in de auto, aantal zitplaatsen, de instaphoogte, brandstofverbruik, energielabel, de kosten voor de wegenbelasting en de bijtelling.

Waar kun je een tweedehands auto het beste kopen?

Koop je een tweedehands auto bij een autobedrijf dat is aangesloten bij de BOVAG dan heb je meer zekerheid voor wat betreft garantie en service. Daarnaast is het ook makkelijker eventuele gebreken te verhalen op het autobedrijf. Wel is het zo dat een autobedrijf meestal duurder is dan een particulier die zijn auto verkoopt.

Maak een proefrit

Zorg ervoor dat je een uitgebreide proefrit kunt maken over verschillende soorten wegen. Op deze manier kun je een goede indruk krijgen van de auto en kan je gelijk kijken of alles het nog wel goed doet. De algehele indruk is belangrijk maar ook de mate van slijtage, als die aanwezig is. Verder let je tijdens deze rit op de besturing, de remmen, de ruimte, de vering en het geluid. Ook doe je er goed aan altijd een aankoopkeuring uit te laten voeren, ook als hij goed aanvoelt.

Controleer de onderhoudshistorie en kilometerstand

Vraag of er een onderhoudsboekje aanwezig is en check of deze is ingevuld aan de hand van het fabrieksschema. Kijk ook de kilometerstand goed na. Online kun je checken of deze wel klopt. Laat de tellerstand ook vastleggen in de koopovereenkomst. Mocht hij achteraf toch niet te kloppen dan heb je de juridische mogelijkheden om de verkoper hierop aan te spreken.

Onderhandel bij een tweedehands auto

Wanneer je een tweedehands auto wilt kopen kun je gaan onderhandelen. Zoek van te voren op hoeveel hij ongeveer waard is en let goed op de algehele staat van de auto. Kom je zonder inruilauto dan is dit al een goed argument om te onderhandelen.

Garantie

Koop je de auto bij een autobedrijf, dan is garantie niet vanzelfsprekend. Vraag daarom ook altijd naar de garantievoorwaarden en laat deze ook in de verkoopovereenkomst opnemen.

Overschrijven kentekenbewijs

Het overschrijven van het kentekenbewijs kun je doen bij de door RDW aangestelde kentekenloketten. Deze zitten door heel Nederland en er is er dan ook altijd wel eentje bij jou in de buurt te vinden. Koop je een auto bij een autobedrijf, dan kunnen zij dit meestal direct voor je in orde maken. Ook kun je hem online overschrijven, zodat je niet meer naar het loket toe hoeft.

Verzekering en vrijwaringsbewijs

Zodra je auto op jouw naam staat ben je verplicht een WA-verzekering te hebben. Heb je je auto ingeruild, vergeet dan niet het vrijwaringsbewijs van de oude te vragen. Deze is erg belangrijk omdat je hiermee kunt aantonen dat na verkoop gemaakte schades en bekeuringen niet door jou zijn gemaakt.

Lees ook: Een webshop starten? Volg deze stappen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here