uitdagingen

Heel werkend Nederland heeft in 2020 thuis moeten werken, en een groot deel hiervan doet dat in 2021 nog steeds. Dit zorgde voor een aantal voordelen, zoals het ontdekken dat thuiswerken prima kan, maar ook nadelen. Eén van de grootste nadelen is wel de veiligheid. We hebben het dan met name over de veiligheid van persoonsgegevens. Wat de cybersecurity uitdagingen zijn, lees je in dit artikel.

Wat zijn de grootste cybersecurity uitdagingen?

  • Adoptie van wet- en regelgeving
  • Nieuwe softwareleveranciers
  • Phishing door cybercriminelen
  • Privacygevoelige data delen op afstand
  • Publieke Wifi en internet-routers

Denk je aan cybersecurity uitdagingen, dan moet je vooral denken aan het beschermen van privacygevoelige data. Doordat we allemaal massaal vanuit huis werken delen we logingegevens, bestanden met persoonlijke gegevens, Excelbestanden, e-mailadressen en kopieën van bijvoorbeeld je ID-kaart of bankpas. Dit gebeurt vaak via WhatsApp, e-mail, via een chatprogramma of in een videovergadering.

Maar liefst 97% van alle datalekken in Nederland werden in 2019 veroorzaakt door menselijke fouten. Een datalek kan zorgen voor reputatieschade maar brengt daarnaast ook nog een hoge rekening met zich mee, voor het oplossen van het lek en een boete van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Uitdagingen voor het delen van data op afstand

Thuiswerken zorgt ervoor dat we veel gegevens moeten verwerken. Denk maar aan het verwerken van e-mails, een consult, contact met een klant, een vergadering met collega’s of het voeren van een ander gesprek. Dit wil je uiteraard zo veilig mogelijk doen, zeker wanneer er veel privacygevoelige informatie gedeeld wordt.

Dit zou je kunnen doen met een beveiligde e-mail. Er zijn platformen en leveranciers speciaal voor veilige e-mail, maar ook voor beveiligde video en chat. Op die manier kun je met een gerust hart gegevens delen met collega’s of klanten zonder dat je bang hoeft te zijn dat deze gegeven openbaar worden gezet.

Mocht het zo zijn dat hackers in je inbox terechtkomen, dan zijn de beveiligde berichten en bijlagen encrypted, en daardoor niet te zien voor derden. Alle privacygevoelige informatie kun je op deze manier dus eenvoudig delen met elkaar.

Cybercriminelen en onveilige routers

Sinds de coronacrisis zijn cybercriminelen hard bezig met het versturen van phishingmails. Google zou dagelijks 100 miljoen e-mails blokkeren, waarvan maar liefst 18 miljoen gerelateerd zijn aan corona. Dit aantal zal waarschijnlijk alleen maar toenemen, waardoor de kans groter wordt dat men hier per ongeluk op in gaat. Twijfel je of je een phishingmail binnen hebt gekregen? Vraag dit dan na aan de interne beveiligingsexperts.

Ook de internet uitdagingen zijn er zeker. Thuiswerken zorgt ervoor dat wij gebruik moeten maken van onze routers, die misschien niet helemaal veilig zijn. Denk er maar over na; jij verwerkt gevoelige data via dezelfde router als waarmee je dochter op TikTok zit en je zoon met zijn vrienden online gaat gamen. Toch zijn deze uitdagingen makkelijk op te lossen, namelijk door je router-wachtwoord te veranderen. Daarnaast is het ook zeker aan te raden te werken via VPN of met een Email Data Protection Specialist.

Lees ook: Tools die je in 2021 zeker moet uitproberen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here