boekhouden

Er zijn tegenwoordig veel verschillende opties om je boekhouding bij te houden. Je kan dit natuurlijk met pen en papier bijhouden, of in Excel, maar er zijn ook andere manieren. Zeker wanneer je zzp’er bent is het noodzakelijk dat je boekhouding op orde is. Een programma dat fijn in gebruik is en goed voor het boekhouden, is dan zeker gewenst.

Er zijn een aantal pakketten voor het boekhouden die specifiek gericht zijn op zzp’ers. Wel zitten er verschillen in deze pakketten zoals bijvoorbeeld het gebruiksgemak, de functies, kosten en eventuele koppelingen.

Welk programma is het beste?

Welk programma voor het boekhouden het beste is, is natuurlijk voor iedereen verschillend. Wat voor de één goed werkt, is voor de ander geen optie en andersom. Wel kun je gaan kijken naar de programma’s voor zzp’ers die het beste aangeschreven staan. Het is bij zulke programma’s in ieder geval een goed idee om voor jezelf duidelijk te hebben wat jij belangrijk vindt bij het boekhouden. Kijk goed naar de pluspunten van het programma en probeer eventueel meerdere programma’s uit om te kijken welke jij het fijnste vindt.

De programma’s voor het boekhouden die het meest populair zijn bij zzp’ers zijn onder andere:

  • DigiBTW
  • E-Boekhouden
  • Exact
  • Ficsus
  • Informer
  • MoneyMonk
  • Rompslomp

Waar moet een programma voor boekhouden aan voldoen?

Over het algemeen is het belangrijk dat een programma snel ingesteld is, maar ook dat er geen onnodige opties aanwezig zijn. Ook is het voor het boekhouden belangrijk dat er sprake is van duidelijke taal, dat het tijdbesparend werkt en uiteraard ook dat de prijs goed is. Als jij tientallen euro’s per maand moet gaan betalen voor een programma die niet fijn werkt, is dit niet alleen zonde van je geld, maar ook van je tijd.

Probeer dan ook altijd eerst een aantal programma’s voor het boekhouden uit om te kijken of het wat voor je is. Vrijwel elk programma beschikt over een proefperiode, zodat jij zonder risico op je gemak de programma’s uit kunt proberen.

Welke functies moeten er minimaal aanwezig zijn?

Het is voor het boekhouden vooral belangrijk dat je eenvoudig facturen kunt maken en versturen, maar dat het ook makkelijk is inkomende facturen en bijvoorbeeld bonnetjes in te boeken. Een koppeling met je bank, een inzicht in je openstaande facturen en een financieel inzicht in je onderneming. Daarnaast moet je ook een uren- en rittenregistratie bij kunnen houden.

Lees ook: Welke app gebruiken om te beleggen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here