e-bike

Als we straks allemaal weer op vakantie kunnen en mogen, kunnen we dat natuurlijk massaal doen met de auto, trein of het vliegtuig. Maar ook met de e-bike kun je prima op vakantie gaan. Natuurlijk heb je dan wel veel minder ruimte om spullen mee te nemen en dien je met verschillende punten rekening te houden, maar het kan wel erg lekker zijn.

De elektrische fiets is enorm aanwezig in het straatbeeld tegenwoordig. Niet alleen om te pendelen tussen het werk en thuis, maar de e-bike wordt ook gebruikt om langere afstanden af te leggen of mee op vakantie te gaan. In dit artikel geven wij je dan ook een aantal tips voor het op vakantie gaan met een e-bike.

Oefen eerst thuis

Ben je van plan met de e-bike op vakantie te gaan, dan doe je er goed aan eerst meerdaagse ritten thuis te gaan maken, bijvoorbeeld in het weekend. Op deze manier weet je namelijk hoe het voelt om lang op de fiets te zitten en op de open weg te rijden, en ontdek je ook welke problemen je tegen kan komen. Daarnaast weet je dan ook precies hoe lang de batterij mee gaat en weet je welke spullen je onderweg zeker niet mag vergeten.

Zorg voor een e-bike met volle batterij

Ga je voor een lange periode fietsen, dan is het als eerste natuurlijk belangrijk om te weten hoe lang je kunt fietsen met een volle batterij. Daarnaast is het ook verstandig bij te houden hoelang het opladen duurt. Het zou erg vervelend zijn als je halverwege je rit in een klein dorp stil komt te staan omdat de accu leeg is.

Zodra je dit weet kun je de route zorgvuldig gaan plannen. Zorg ervoor dat je plekken opgeschreven hebt waar je onderweg je accu weer op kunt laden en eventueel kunt overnachten. Er zijn voor veel landen kaarten beschikbaar waarop de oplaadpunten staan aangegeven. Ook zou je een extra batterij mee kunnen nemen maar heb je deze nog niet thuis liggen dan moet je er rekening mee houden dat zo’n tweede batterij vrij duur is. Bij adobike kun je voordelig een e-bike kopen. Lees hier de ervaringen en reviews van Adobike.

Je fiets meenemen in de trein of vliegtuig

Wil je jouw fiets meenemen in de trein of in het vliegtuig om naar de bestemming van je vakantie te reizen, dan is dit vaak mogelijk. Wel is het aan te raden dit per trein te doen, en alleen wanneer het niet anders kan te kiezen voor het vliegtuig. Verder dien je met de volgende punten rekening te houden:

 • Zorg ervoor dat je e-bike goed beschermd is. Vervoer hem in een harde fietskoffer, een bike bag of een kartonnen fietsdoos.
 • Laat de banden voor het grootste gedeelte leeglopen
 • Haal het zadel los zodat deze op de laagste stand staat
 • Maak ook je stuur los en draai deze 90 graden
 • Haal de trappers van je fiets af en doe deze in je handbagage.

Daarnaast is het belangrijk dat je eerst van tevoren navraagt of je de accu in je handbagage mee mag nemen. Is dit niet toegestaan? Dan zou je een batterij moeten huren op je bestemming. Ook kun je hem na laten zenden maar dit is vrij duur.

Zorg voor goede fietstassen voor je e-bike

Essentieel voor een fietsvakantie zijn natuurlijk goede fietstassen zodat je al je spullen eenvoudig mee kan nemen. Wel hangt het ervan af hoe je op vakantie gaat. Wil je echt koken en kamperen in het wild, of slaap je in hotels en eet je voornamelijk in restaurants? In het eerste geval heb je veel aan een frametas, zadeltas of stuurtas naast de fietstassen die je achterop plaatst. Waar je in ieder geval voor moet zorgen is dat je altijd een bidon op je fiets bevestigd hebt met voldoende water, dat je snacks meeneemt voor je energie en dat je een regenjas bij je hebt voor als het slecht weer is. Daarnaast doe je er goed aan onderstaande spullen mee te nemen:

 • Extra verlichting
 • GPS apparaat of een offline fiets-app
 • De planning van je route
 • Toiletpapier
 • Reparatie set
 • Extra onderdelen voor je e-bike

Lees ook: Wat zijn de cybersecurity uitdagingen bij thuiswerken?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here