Depositphotos_211747898_S

FIFA, Fortnite, Call of Duty, … klinkt het je bekend in de oren? Dan is je kind waarschijnlijk een fervente gamer. Veel kinderen houden zich graag bezig met gamen om zich te ontspannen of als ze zich vervelen. Niet erg, zolang ze maar niet te veel tijd achter het scherm spenderen. Wil je er echter voor zorgen dat het niet uit de hand loopt wat gamen betreft, dan kun je nog altijd deze tips proberen.

Toon interesse in het gamen

Kinderen kunnen rebels zijn. Niet alleen als ze in hun puberteit zitten. Kinderen die dagelijks horen van hun ouders dat ze moeten stoppen met dat stomme videogame zullen niet geneigd zijn hier naar te luisteren. In de plaats daarvan probeer interesse te tonen in waarom je kind de videogame leuk vindt. Je kind zal wellicht beter naar je luisteren als je wat interesse toont.

Spreek gametijden af

Er is niets mis met wat gamen. Vaak spelen kinderen online die spellen met hun vrienden. Het wordt pas een probleem wanneer je kind urenlang achter het scherm hangt. Spreek daarom af met je kind hoeveel schermtijd hij krijgt en wat de voorwaarden zijn vooraleer hij mag beginnen met spelen. Eventueel kun je in de schermtijd ook het aantal tijd dat ze op hun tablet of smartphone zitten meerekenen.

Kondig het stopmoment tijdig aan

Niets is frustrerender voor je kind dat moeten horen dat hij meteen moet stoppen met gamen. Vaak wil hij nog een wedstrijd of ronde uitspelen. Hoewel er wellicht op voorhand een tijd van stoppen is afgesproken kan je kind tijdens het gamen de tijd uit het oog zijn verloren. Geef daarom tien minuten op voorhand aan dat het stopmoment er bijna is. Dat is genoeg voor je kind om het gamen ook af te ronden.

Geef ze een kinderboek

Kinderen zullen vaak beginnen met gamen als ze zich beginnen vervelen op een regenachtige dag. Toch is het niet altijd goed om de hele dag achter een scherm te zitten. Als ouder kun je ze andere hobby´s tonen waarmee ze zich thuis kunnen bezighouden. Geef ze een kinderboeken pakket waardoor ze af en toe op een andere manier in een verzonnen wereld kunnen ronddwalen. Tieners zijn niet altijd meer te vinden voor het lezen van boeken. Dat komt omdat ze er nooit op vroegere leeftijd mee in contact zijn gekomen. Wie zijn peuter kinderboeken 2 jaar geeft of af en toe voorleest uit een kinderboek zal merken dat zijn kind vanzelf een interesse voor lezen heeft waardoor ze later minder zullen gamen en meer lezen.

Toon ze andere hobby´s

Toon je kind ook alternatieven voor het gamen. Laat ze bijvoorbeeld een sport beoefenen zoals voetbal of tennis waardoor ze ook regelmatig wat tijd buiten spenderen. Je kan ze ook zelf mee op sleeptouw nemen door ze uit te nodigen voor een wandeling in het bos of om een gezelschapsspelletje te spelen.