sporters

Het is algemeen bekend dat sporters jarenlang verboden middelen gebruikten om hun prestaties te verbeteren. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de wielrenners, daar was het de normaalste zaak van de wereld. Tegenwoordig is dit echter niet meer zo makkelijk, omdat sporters kleding dragen met nieuwe technologieën. Dit biedt niet alleen de sporters meer inzicht, maar ook de coaches. Zo weten ze precies wat ze moeten verbeteren.

Maar niet alleen de topsporters monitoren tegenwoordig veel meer gegevens. Ook amateursporters kunnen dit door de komst van activity trackers. Denk maar aan de smartwatches van tegenwoordig. Hiermee kun je je looptijd bijhouden, maar ook je lichaamsconditie, hartslag en nog veel meer.

Bewegingen van sporters registreren

Er zijn heel veel manieren om de bewegingen van sporters te kunnen meten, en de technologie is daarbij uiteraard ontzettend belangrijk. Het aantal verbrande calorieën en afgelegde meters is hierbij fijn om te weten, maar bij een professionele sporter is er meestal wel behoefte aan meer specifieke informatie.

Hiervoor zijn verschillende tools beschikbaar. Denk aan kleding dat op basis van licht verschillende bewegingen kan meten, maar ook merken zoals ShotTracker, Vert en Babolat kunnen hierbij helpen. ze meet ShotTracker het aantal schoten dat een basketballer heeft gemaakt en registreert daarbij ook hoeveel hiervan zijn misgegaan.

GPS tracker

Maar de technologie kan nog meer, en dat is maar goed ook. Naast het meten van bewegingen zoals het aantal sprongen of schoten dat je maakt, is het ook belangrijk om te zien op welke positie de speler speelt. Zo kun je exact bijhouden of de speler vaak uit positie is, hoe snel hij is en welke afstanden hij aflegt.

Dit zorgt ervoor dat je van een heel team kan zien hoe deze functioneert. Dit kan gemeten worden met bijvoorbeeld Catapult en Kinexion. Met behulp van Kinexion kan de trainer zien waar de spelers zich tijdens de wedstrijd bevinden en wat de looplijnen zijn. Ook is er een smartwatch van Rip Curl, welke speciaal ontwikkeld is voor surfers om hun techniek te verbeteren.

Slimme kleding voor sporters

Ook de slimme kleding is een fijne toevoeging om door middel van technologie de gegevens van sporters te meten. Deze kleding is voorzien van sensoren om zo de bewegingen en andere gegevens te meten. Aangezien de kleding over het hele lijf gedragen wordt en volledig voorzien is van sensoren, is het mogelijk gegevens te meten van verschillende lichaamsdelen. Op deze manier kan niet alleen de trainer, maar ook de sporter zelf meer inzicht krijgen in zijn lichamelijke en conditionele gegevens.

Lees ook: Kinderen meer bijbrengen over techniek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here