spy cam en telefoon

Spy cams en afluisterapparatuur zijn voor een grote groep mensen handige stukjes techniek, maar anderen vrezen voor de gevolgen. Een spy cam kan goed worden ingezet wanneer je op vakantie bent en je je huis extra wil beveiligen. De verborgen apparaten kunnen echter ook in het geheim worden geïnstalleerd waardoor je privacy ernstig kan worden geschonden. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een spy cam in een slaapkamer of badkamer van een Airbnb… In dit artikel bespreken we enkele handige tips om deze apparatuur op te sporen.

Voer een fysieke inspectie uit

De eerste stap die je kunt ondernemen om afluisterapparatuur en spy cams te detecteren, is door de ruimte grondig te inspecteren. Controleer alle hoekjes, meubels, objecten en apparaten in de kamer. Let hierbij vooral op ongewone kabels, vreemde lichten of zoemende of ruisende geluiden. Deze kenmerken kunnen wijzen op de aanwezigheid van afluisterapparatuur of verborgen camera’s. Maak bij deze initiële ronde goed gebruik van het donker. Wellicht ontwaar je kleine rode of groene LED-lichtjes!

Gebruik een draadloze signaal detector

Beveiligingsapparatuur zoals spy cams en afluisterapparatuur maken vaak gebruik van draadloze signalen om gegevens naar een ontvanger te verzenden. Met een draadloze signaal detector kun je deze signalen opsporen. Neem rustig de tijd en loop door de ruimte met de detector en let op eventuele signaalbronnen die niet verklaard kunnen worden door bekende apparaten in de omgeving. Je kunt ook je telefoon inzetten om de elektromagnetische velden van de apparatuur op te sporen. Bel iemand en zwaai met je mobiel langs de plek waarvan je vermoedt dat er een camera of microfoon verborgen zit. Hoor je een klikkend geluid via de telefoon? Dit kan komen door interferentie met een bestaand elektromagnetisch veld. 

Gevonden!

Heb je een microfoon of camera gevonden? Schakel dan direct de politie in. Laat het apparaat zitten op de plek waar je deze hebt gevonden en maak deze niet onklaar. De politie heeft het bewijs nodig! Doe in plaats daarvan alsof je niets hebt gevonden en draag je zo normaal mogelijk. Ga buiten het bereik van de bug staan en wacht tot de politie aan de gang kan gaan met de appartuur.

Al met al zijn spionage apparatuur mooie en goed bruikbare stukjes techniek. Toch schuilen er enkele gevaren in de apparatuur. Om je privacy te waarborgen, kan het geen kwaad om hotelkamers of je Airbnb te controleren op camera’s en microfoons. Breek je echter het hoofd niet. In professionele hotels hoef je je geen zorgen te maken over spionage apparatuur.