sparen

Bij veel banken kun je tegenwoordig sparen door middel van verschillende digitale potjes. Dit kan heel erg fijn zijn, maar je moet er wel om denken dat je niet te veel spaardoelen aanmaakt. Veel mensen hebben de neiging meteen het maximaal aantal potjes aan te maken, maar daardoor zal jij je doelen waarschijnlijk niet halen.

Je doet er goed aan echt voor een doel te gaan, en dan heb je dus ook niet alle verschillende potjes nodig. Richt je bijvoorbeeld op twee potjes, dan is de kans veel groter dat je ook echt bewust met je spaardoel bezig bent. In dit artikel vind je een aantal tips voor het sparen met digitale spaarpotjes.

Stel niet te veel doelen om te sparen

Het is belangrijk dat je niet te veel doelen voor jezelf stelt. Maximaal vier, maar het beste is nog dat je er maar één of twee tegelijk doet. Op dit manier kun je je namelijk volledig richten op het sparen voor die doelen. Stel het jezelf maar voor; je spaargeld verdelen over 10 potjes schiet niet op. Dit zorgt ervoor dat je de motivatie verliest, maar vergroot ook de kans dat je het aan iets anders uit gaat geven.

Maak duidelijke doelen

Maak voor jezelf duidelijk hoeveel je wil gaan sparen en houd je hier ook aan. Vaak zie je in de app dat het doel steeds meer gevuld wordt, wat erg motiverend is. Zorg er daarnaast voor dat je een foto uploadt van je doel als dit mogelijk is. Spaar je voor een nieuwe auto en heb je er al één op het oog? Upload dan daar een foto van. Dit zorgt ervoor dat je blijft sparen voor je doel.

Gebruik een andere bank om te sparen

Door je spaargeld bij een andere bank te zetten dan waar jij je betaalrekening hebt lopen, haal je er minder makkelijk wat vanaf. Je ziet de spaarrekening immers niet direct wanneer jij je betaalrekening bekijkt. Ook is het zo dat het voelt als een grotere stap wanneer je daar geld weghaalt, waardoor je het minder snel doet.

Bepaal een vast bedrag of percentage

Door een vast bedrag of percentage van je inkomen structureel naar je spaardoel over te maken maak je als het ware met jezelf een afspraak. Stel dat je gaat sparen voor een vakantie, dan boek je elke maand 5% van je inkomen over naar dat doel.

Check overigens je potjes maar eens in de week. Ga je dit vaker doen, dan zie je dat je geen vooruitgang boekt en is de kans groot dat je het sparen niet meer ziet zitten. En heb je een meevaller? Stop deze dan ook zeker in de potjes. Of dit nou een bedrag van 15 euro is omdat je wat terugkreeg van je energieleverancier, of je volledige 13e maand; sparen wordt op deze manier net iets leuker.

Lees ook: Welke programma is fijn voor het boekhouden?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here