voornemens

Niet iedereen is er even enthousiast over, toch doe je er goed aan je financiële plaatje goed door te nemen aan het eind van het jaar. Zo kun je een inschatting maken voor het aankomende jaar, en daarnaast kun je ook gaan denken aan goede financiële voornemens. Wanneer we aan voornemens voor het nieuwe jaar denken komen we al snel uit op stoppen met roken, minder alcohol drinken of meer gaan sporten, maar ook qua geld zijn er voornemens te bedenken! Welke dat zijn, laten wij je hier zien.

Zorg voor een noodpotje

Je zal altijd zien dat, wanneer de wasmachine kapot gaat, ook de koelkast het begeeft. Heb je hiervoor geen geld opzij gezet, dan kan het nog weleens een uitdaging worden direct een nieuw apparaat aan te schaffen. Daarom doe je er goed aan een noodpotje te hebben. Door iedere maand, of elke week wanneer dit makkelijker voor je is, geld opzij te zetten zorg je er automatisch voor dat je een buffer hebt wanneer je een financiële tegenvaller hebt.

Voornemens om schulden af te lossen

Een schuld is altijd zonde van je geld, want je betaald er hoe dan ook ontzettend veel rente over. Of je nou een lening hebt afgesloten voor die ene geweldige nieuwe bank, of dat je door wat tegenslagen andere schulden hebt gecreëerd, je doet er goed aan deze zo snel mogelijk af te lossen. Heb je nog geen betalingsregelingen, zorg daar dan voor zodat de schuld niet nog hoger wordt en kijk goed wat je per maand kunt missen. En heb je een keer een meevaller, los dan wat extra’s af zodat je er nog sneller vanaf bent.

Vooruit kijken en inplannen

Kijk eens verder dan alleen het aankomende jaar, wat komt er allemaal nog aan? Ga je binnen een paar jaar veranderen van baan, ga je verhuizen of gaat je kind studeren? Spreek met jezelf een bedrag en een einddatum af en bereken vervolgens hoeveel je hier elke maand voor apart moet leggen. Gaat je kind over 2 jaar studeren en wil je hier €5.000,- voor apart leggen zodat hij/zij een goede start heeft? Dan zou je maandelijks dus ongeveer €200,- moeten sparen.

Maar je kan ook nog verder vooruit kijken natuurlijk, bijvoorbeeld richting je eigen pensioen. Wanneer je later een hoger pensioeninkomen wilt hebben doe je er goed aan daar nu al wat voor opzij te leggen. Voornemens voor de lange termijn dus!

Probeer te besparen

Wanneer heb jij voor het laatst goed naar je abonnementen gekeken? Het is een goed idee je afschriften er bij te pakken als je bezig bent met je goede voornemens, en bij elke uitgave na te gaan of dit ook echt nodig is. Een abonnement waar je eigenlijk geen gebruik van maakt kun je opzeggen, en vaak zijn er ook goedkopere alternatieven te vinden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij verzekeringen en televisie abonnementen, maar ook je mobiele abonnement.

Kijk ook de verschillende sporten eens goed na die thuis beoefend worden, of waar een abonnement voor is. Heeft er iemand binnen je huishouden een abonnement voor de sportschool, maar gaat hij/zij maar drie keer per jaar? Dan kun je hem beter opzeggen.

Wanneer de voornemens bepaald zijn

Als je dan alle voornemens bepaald hebt is het ook de bedoeling dat jij je daaraan houdt. Om dit vol te houden moeten de voornemens wel reëel zijn, dus wees niet te streng voor jezelf. Ook is het verstandig je voornemens op te schrijven en hier elke maand even naar te kijken. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je in het voorjaar al niet meer bezig bent met deze voornemens, en dat zou zonde zijn. Maar door ze na te kijken kun je ook direct nagaan of alles nog goed gaat. Loopt het volgens plan of moet je iets wijzigen, bijvoorbeeld omdat je voor loopt op schema of juist minder hebt kunnen sparen dan gewenst? Door dit maandelijks na te gaan weet je precies hoe je er financieel aan toe bent én is daarnaast de kans dat het ook echt werkt veel groter.

Lees ook: Technische ontwikkelingen in de zorg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here