ondernemer bezig met de boekhouding

Als zzp’er kun je aardig wat belasting besparen, namelijk door de aftrekbare kosten door te geven. Wel moet je hiervoor uiteraard eerst weten welke kosten er aftrekbaar zijn, en welke niet? Heb je een zakelijke telefoon, dan is deze aftrekbaar. Maar wat nou als je jouw privételefoon gebruikt voor je bedrijf, en de internetverbinding van je woning?

Zijn je telefoonkosten aftrekbaar?

Heb jij een zakelijke Samsung telefoon, of een telefoon van een ander merk? Dan zijn de kosten hiervan aftrekbaar. Niet alleen de kosten van de aanschaf kun je opgeven, maar ook je abonnementskosten en het verbruik. Heb je de telefoon gekocht voordat je jouw bedrijf inschreef bij de Kamer van Koophandel? Dan kunnen de kosten hiervan meegenomen worden als aanloopkosten, maar alleen als dit binnen vijf jaar is gebeurd. Stel je hebt je bedrijf in 2020 ingeschreven en je hebt in 2019 al een zakelijke telefoon aangeschaft, dan mag je dit opgeven bij de Belastingdienst. Wel moet je uiteraard kunnen aantonen dat je deze kosten hebt gemaakt, bijvoorbeeld door middel van een factuur.

Zijn de kosten voor een werkruimte thuis aftrekbaar?

Ben je zzp’er en werk je voornamelijk vanuit huis? Dan zijn er een aantal kosten aftrekbaar, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Dit heeft er alles mee te maken of het gaat om een zelfstandige werkruimte of niet. Een zelfstandige werkruimte is een ruimte met een eigen ingang en sanitair. Sinds 2017 geldt dit ook voor werkruimtes in een huurwoning. Werk jij dus voornamelijk aan de eettafel, of heb je een bureau in de slaapkamer staan? Dan wordt dit niet gezien als zelfstandige werkruimte.

Kijk goed na welke kosten opgegeven kunnen worden

Het is verstandig altijd goed na te kijken welke kosten er wel en niet opgegeven kunnen worden. Schaf je een laptop, pc, telefoon of tablet aan en is dit noodzakelijk voor je werk, dan is dit aftrekbaar. Is het echter geen noodzakelijke aanschaf maar gebruik je het apparaat wel 90% van de tijd voor je werk, dan is de aanschaf alsnog wel aftrekbaar.

Gewone kleding is niet aftrekbaar, maar als het gaat om werkkleding die je alleen tijdens je werk kunt dragen, dan wel. Kun je de kleding ook buiten je werk dragen? Dan is de kleding alleen aftrekbaar als hij is voorzien van een logo van je bedrijf van minimaal 70 vierkante centimeter. Ditzelfde geldt voor een aktetas. Een normale tas is niet aftrekbaar, maar wanneer jij een aktetas aanschaft om je laptop en papieren mee te nemen naar klanten, dan is hij wel aftrekbaar.

Reis je vaak naar klanten toe? Wanneer je dit met het OV doet kun je deze kosten aftrekken. Ga je met de auto, zakelijk of privé, dan is er sprake van aftrekbare kosten. Welke kosten dit precies zijn hangt er vooral vanaf of je auto zakelijk of privé is, maar ook de manier waarop je er gebruik van maakt voor jouw onderneming.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here