stoomoven

Een stoomoven is in principe niet meer dan een oven met een speciale stoomfunctie. Door de warmte van de oven zal het water worden omgezet in stoom, wat nodig is om gerechten klaar te maken. Een stoomoven is dan ook niet te vergelijken met een gewone heteluchtoven en heeft verschillende voor- en nadelen.

De voordelen

Je bent met een stoomoven in staat complete maaltijden tegelijk in de oven te zetten, zonder dat je eerst de groente moet koken of het vlees moet bakken. Dit scheelt niet alleen in de tijd, maar uiteraard ook in de afwas. Veel mensen denken daarnaast dat het met een stoomoven niet mogelijk is een krokant korstje te krijgen op je pizza, ovenschotel of taart, maar ook dit kan gewoon.

Wat ook erg fijn is, is dat je gerechten op een exacte temperatuur klaar kunt maken, zodat ze niet aanbranden of te gaar worden. Ook heb je geen last van vervelende luchtjes. Het is zelfs mogelijk zoet en hartig voedsel tegelijkertijd klaar te maken, omdat er geen smaak- of reukvermenging optreedt.

Het laatste grote voordeel is dat de smaak van het voedsel beter behouden blijft door te gaan stomen. Naast de smaak, blijven ook de vitamines, mineralen en voedingsstoffen behouden. En doordat je geen boter of olie nodig hebt voor het klaarmaken van eten in de stoomoven, is het ook veel minder vet.

De nadelen van een stoomoven

Zitten er ook nadelen aan een stoomoven? Natuurlijk, want waar voordelen zijn, zijn vrijwel altijd ook nadelen. Zo vraagt een stoomoven om meer onderhoud dan een gewone oven, want je moet je vaker schoonmaken en ontkalken. Ook blijft er na het koken van je eten altijd restwater over, omdat de oven gebruik maakt van stoom.

Wanneer je een stoomoven hebt waarbij de stoom wordt verdampt op een generator in de ovenruimte, komt er nog een nadeel bij. De weerstand van de oven kan namelijk na verloop van tijd zijn kracht verliezen. Hoe ouder het apparaat wordt, hoe meer ze aan weerstand verliezen.

Wat kun je klaarmaken met een stoomoven?

Een stoomoven wordt vaak gebruikt als vervanger voor de normale oven, maar daarnaast ook voor het gasfornuis. Je kunt namelijk vrijwel alles in een stoomoven klaarmaken, waardoor je veel minder vaak achter het fornuis hoeft te staan. Met deze oven kun je niet alleen stomen, maar ook:

  • Ontdooien
  • Koken
  • Braden
  • Opwarmen
  • Pocheren
  • Blancheren
  • Wecken

Het grote voordeel hierbij is uiteraard dat je hele maaltijden tegelijk klaar kunt maken, en dat je het niet telkens in de gaten hoeft te houden. Het is namelijk niet mogelijk dat je eten aanbrandt.

Lees ook: De elektrische auto’s van 2021

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here